Opa's tekeningen 1950-1960

Zie ook: opa als tekenaar (algemeen)

In de jaren vijftig zijn de Katholieke Arbeidersbond en haar aangesloten bonden nog steeds opa's belangrijkste werkgevers als tekenaar.

De Mijnwerker


In het tweewekelijks verschijnende blad, waarvoor hij in 1949 vaste medewerker werd, is Jul. dit hele decennium de vaste tekenaar. Zie de pagina met tekeningen in periodieken voor een selectie.

Op deze pagina nog twee opvallende tekeningen uit dit blad. Deze komt uit maart 1958:


En deze uit juni 1959, een 'intieme' tekening:


Mens en mijn
Voor de Nederlandse katholieke Mijnwerkersbond illustreerde opa in 1953 het boek Mens en Mijn, ter gelegenheid van 50 jaar NKMB. Het bevat meer dan honderd tekeningen van zijn hand.

Twee afbeeldingen daaruit (klik erop voor vergrotingen):

Jul. Terlingen
Jul. Terlingen
Het Limburgs Dagblad bracht in 1953 een hele pagina naar aanleiding van het boek, met illustraties van Jul.

Affiches
Het dateren van affiches die door opa gemaakt zijn voor verschillende bonden, is moeilijk. Waarschijnlijk komen deze uit de jaren 50 (klik op de afbeelding voor een vergroting):

Jul. Terlingen


Briefkaart
Zijn naam of signatuur staat er niet op, maar ik durf de stelling aan dat onderstaande prentbriefkaart die door de KAB (Katholieke Arbeiders Bond) is uitgegeven, gemaakt is door opa.


Mijn argumenten:
*) de uitgever is de KAB (waar opa heel veel voor werkte)
*) de drukker is Lumax (waar opa heel veel opdrachten voor deed)
*) dit lijkt/is echt zijn blokletter-handschrift. Zie ter illustratie de onderstaande tekening, die in september 1939 verscheen in het blad De RK Bouwvakarbeider, met weer 'moeder' als thema (zie ook Opa's tekeningen 1935-1940):


De afbeelding op de briefkaart is/wordt trouwens nog steeds veel gebruikt in publicaties over emancipatieprocessen in Nederland. Hij is ook opgenomen in de selectie 'Topstukken' van het Katholiek Documentatie Centrum.

De Lanteern
Opa maakt in 1952 een reclame-tekening voor uitgeverij De Lanteern. Deze is in 1950 door de KAB opgericht om goede en makkelijk leesbare katholieke boeken uit te brengen.


St. Eloy/Bondswerk
Het 'verluchtigen' van het meerjaren-verslag van de katholieke Metaalbewerkersbond St. Eloy dat opa eind veertiger jaren al twee keer heeft gedaan, gaat ook na 1950 door.

Alle illustraties (en dat zijn zo'n vijftig per aflevering) uit Bondswerk 1949-1951, 1952-1954 en 1955-1957 zijn van hem. Uit elk boekwerk één afbeelding (klik erop voor een vergroting):


(De tekening op tafel is een zelfportret van opa)


Voor de editie 1958-1960 is er ook een fotograaf aangetrokken. Op opa's tekeningen staan dan alleen nog maar instrumenten en gereedschappen.


Voorrang


Tot 1958 tekent opa af en toe getekend in 'Voorrang', het weekblad van de RK Bond van Spoor- en Trampersoneel.

Kiongozi
Een tekening uit december 1958 in het Tanzaniaanse weekblad Kiongozi. In het op krantenpapier gemaakte blad in het Swahili staat onderstaande prent ter gelegenheid van Kerstmis. De uitgever van Kiongozi is Catholic Publishers Limited.Overig
Als opa's ouders overlijden, tekent opa de bidprentjes. In 1955 is dat deze voor zijn vader:


En in 1958 is dat deze voor zijn moeder: