Opa's tekeningen van Stalin na de oorlog

Opa pakt na de Tweede Wereldoorlog de teken-draad weer op, maar de Grote Meneer die hij was als vaste tekenaar in de bladen van de twee grote landelijke organisaties RKSP /KVP (De Opmarsch) en RKWV/KAB (Herstel) wordt hij niet meer.

Zou zijn waarschijnlijke medewerking aan het Stalin-affiche hem aangerekend worden? Op deze (speculatieve) vraag heb ik helaas geen antwoord gevonden.

Koude oorlog
Het is in ieder geval niet zo dat hij het onderwerp 'Stalin' verder liet rusten. Integendeel.

In de 'Koude Oorlog', een oorlog in woorden en wapenwedloop die kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog oplaaide, werd de Sovjetunie weer een echte vijand van de katholieken.

En Sovjet-leider Jozef Stalin, die tot maart 1953 leefde, kwam weer herhaaldelijk voor op opa's tekeningen. Een paar voorbeelden (uit een veel langere lijst: zie de pagina met tekeningen uit periodieken):

December 1948
Weekblad Herstel hakt dan met een botte bijl in een vergelijking tussen het nationaal-socialisme en het communisme (zie de pdf van de hele voorpagina). Hier een pikant tekstfragment:


Het artikel werd begeleid door deze krachtige tekening van opa:


Juni 1949
Nog een voorbeeld van de bedreiging van Stalin, een tekening van opa in Herstel (klik erop voor een vergroting):


De namen onderaan de tekening zijn geestelijken die zich verzetten tegen het communisme en die daarvoor in gevangenschap belandden

Augustus 1950
Tot slot van dit rijtje  een oude bekende. Opa tekent zijn bekende Stalin-portret nóg eens, nu in het blad De Mijnwerker. Dit keer met zijn signatuur en niet met Jul. Terlingen:


En weer komt er een vraag in me op. Zouden mensen die het affiche van acht jaar eerder hebben gezien, hier problemen mee hebben gehad? Ook op deze vraag heb ik (nog) geen antwoord.