Opa's Stalin-tekening (in archieven en publicaties)

Ik schreef het al eerder, 'Wereldvijand no. 1' is opa's bekendste tekening geworden. In veel archieven is de tekening in de affiche-variant terug te vinden, waarvan een groot aantal via internet zijn te doorzoeken.


Omdat 'links' vaak snel niet meer geldig zijn, geef ik er hier slechts de drie naar de grootste archieven:

NIOD: http://www.beeldbankwo2.nl/
KB: http://www.geheugenvannederland.nl/
Nationaal archief: http://beeldbank.nationaalarchief.nl/

Bij alledrie is de beste zoekterm 'wereldvijand'.

Andere plekken waar het affiche te vinden is: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, de Groene Hart Archieven, Brabants Historisch Informatie Centrum, Haags Gemeentearchief, Oorlog- en Verzetscentrum Groningen, Gemeentearchief Leeuwarden, enzovoort enzovoort.

Boek: Verzameling De Roos
Het hierboven genoemde Gemeentearchief Leeuwarden heeft in 1990 een boek uitgegeven met de titel 'Verzameling De Roos - affiches uit de jaren 1937-1948'. Het is een prachtig overzicht van meer dan 1700 (oorlogs)affiches, verzameld door de heer J. de Roos.


Onder nummer 75 is op pagina 41 het affiche èn de strook te zien (klik erop voor een vergroting):


Lespakket en expositie: Dwingend Drukwerk
Het Stalin-affiche is in 2004 gebruikt in het lespakket 'Dwingend Drukwerk', bedoeld voor klas 3 van het VMBO. Het pakket, gemaakt door Stichting Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen, handelt over Nederlandse propaganda-affiches tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Daarin wordt vier verschillende soorten affiches onderscheiden: verbod-affiches, gebod-affiches, waarschuwings-affiches en advies-affiches. Het Stalin-affiche behoort volgens de lesstof tot de derde categorie.


Aan het pakket was ook een wedstrijd verbonden, waarin leerlingen een prijs konden winnen met een eigengemaakt affiche. De beste leerling-affiches werden in mei 2004 samen met de originele affiches uit het lespakket tentoongesteld in het Grafisch Museum in Groningen. Daar heeft toen opa's Stalin-affiche gehangen (familieleden van mij zijn hem daar tegengekomen).

Veilingen
Het affiche is de laatste jaren ministens twee keer opgedoken op een veiling, heb ik kunnen achterhalen. Jammer genoeg ontdekte ik het pas achteraf.

Mocht u, lezer, in het bezit zijn van het affiche en/of het pamflet, dan begrijpt u na al mijn hoofdstukken vast wel dat er iemand in Utrecht geïnteresseerd is.