Opa's vader en moeder

Opa's vader werd als Johannes Josephus Terlingen geboren in 1876. Zijn roepnaam was Jan, hoewel hij zichzelf op papier ook wel Joan noemde (wat je uitspreekt als 'Jo-an').

Jul. maakte de volgende tekening van zijn vader:


Jan wordt in 1898 aangenomen op de Ambachtsschool aan het Schoolplein in Utrecht (het tegenwoordige Joke Smitplein). Leerlingen van deze school zijn toekomstige timmerlieden, meubelmakers, machinebankwerkers, smeden en schilders.

vader van Jul.Terlingen

In eerste instantie geeft hij het vak schilderen. In 1900 krijgt hij een volledige aanstelling en gaat hij naast 'Schilderen' ook de theoretische vakken 'Projectieleer' en 'Rondschrift' geven.

Een foto uit deze periode:


Opa's moeder, Anna Francisca Niedecker, is een Duitse (geboren in 1873 in Legden, een plaatsje net over de grens met Nederland). Ik heb gehoord dat ze 'tante Ciska' werd genoemd.

Ze komt in 1896 naar Nederland om als dienstbode/dienstmeisje te werken bij jonkheer H.P.C. Bosch van Drakenstein in het landhuis Nieuw-Amelisweerd in Bunnik.

Deze jonkheer wordt trouwens tussen 1901 en 1914 Eerste Kamerlid voor de Rooms-Katholieken. Deze partij gaat in 1918 op in de R.K. Staatspartij, de RKSP. De RKSP gaat later een rol spelen in opa's tekencarierre. (Deze partij heet na de Tweede Wereldoorlog KVP; en nu huist deze partij in het CDA.)Jan ontmoet Anna/Ciska op Nieuw-Amelisweerd als hij daar een schilderklus heeft, wil het verhaal. Het katholieke stel trouwt in 1901 in Bunnik. De trouwfoto (klik erop voor een vergroting):


Anna/Ciska wordt door het huwelijk Nederlandse. Ze gaan wonen op het adres Zonstraat 21 bis in Utrecht. In het adresboek van de stad Utrecht staat dan 'schilder' vermeld bij de naam van J.J. Terlingen.