Opa als musicus

Opa speelde viool en hij heeft dat altijd zeer serieus genomen. Muziek was een hogere kunst voor hem. Hij bewonderde het kunstenaarschap.

Zoals iemand zei: het was een soort levensbehoefte voor hem (en ook een manier om te terug te trekken en op jezelf te zijn). En: als iemand muziek maakte, was het een goed mens.

Dit is wat ik tot nu toe weet over zijn muzikale kant:

* Als kind zat hij op een koor (zie het hoofdstuk De kleine opa)

* Als twintiger trad hij wel eens op (zie voor een voorbeeld uit 1929 het hoofdstuk Hoe heet opa eigenlijk?) en hier, voor een voorbeeld uit 1924:


* Leerlingen herinneren zich dat hij zijn viool wel eens meenam naar het klaslokaal (zie: Opa's leerlingen).

* Hij kon ademloos bewondering tonen voor vioolbouwer/-reparateur Entrop. Zat in de jaren twintig aan de Potgieterstraat, later aan de Herenstraat en de Nobelstraat.

* In 1936 schreef kunstcriticus Wouter Paap een artikel over het 'clavichord' en zijn 'vriend' Jul tekende er een plaatje bij:


* Hij speelde met regelmaat mee in orkest van Bachcatates in de Geertekerk in Utrecht op de eerste zondag van de maand en ook bij andere concerten in de Geertekerk, zoals hier in 1962:


* Hij maakte met zijn broer Jacques in 1924 een voettocht met hun violen naar België (zie het hoofdstuk Opa's huwelijk en gezin)

* Met zijn nichtje Trudy trad hij wel eens op in een bejaardentehuis (herinnering: hij zette te hoog in bij het Dubbelconcert van Bach)

* Op de Oudwijkerlaan stond een Duitse piano van Fins berken. Arriveerde daar in 1935?

* Elke woensdagavond kwam op de Oudwijkerlaan een muziekclubje bijeen om te musiceren. Namen van mensen die daar van deel uitgemaakt hebben:

Pierre Vandalon (viool)
Jan Dröge (dwarsfluit, collega van zijn school)
Jan de Jong (ook collega)
Marius Lansdorp (cello)
Snelders (piano)
Job vd Pol (piano, joods, student medicijnen, in oorlog verdwenen, 
moeder woonde op de Koningslaan)
Gerard Versteeg (piano, later huisarts in Velzen)
Karel Fieren (piano, vriend van zoon Frank)
zoon Jeroen
nicht Trudy
Koolsma (dwarsfluit)
Wouter Paap?
broer Jacques

Aparte karaktertrek van opa: als iemand vertrok uit het clubje zag opa dat als een soort 'verraad' en kon hij heel boos worden.

Wordt vervolgd